Rodzina, Dziecko, CiążaZdrowie, Medycyna

Zamienniki cukru – Zalety i wady

Zamienniki cukru – Zalety i wady

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest, utrzymanie zdrowego stylu życia, odpowiednio zbilansowanej diety. Jednym z elementów, na który powinno się zwrócić szczególną uwagę, jest to czego używa się do przygotowywania potraw, do słodzenia kawy czy herbaty, pieczenia ciast. Mowa tutaj o cukrze. 

Cukier jest jednym z tych kontrowersyjnych produktów, który należy ograniczyć lub w ogóle wyeliminować. Szczególnie dzieci narażone są na nadmierną ilość tej substancji w diecie. Małe dzieci lubią słodki smak i szybko się do niego przyzwyczajają. Dlatego należy kontrolować to, ile w ciągu dnia dziecko spożywa cukru. A kryje się on nie tylko w słodyczach, ale nawet w produktach o które by się tego nie podejrzewało.

 Dorośli również lubią słodycze. Cukier uzależnia i jedzony w niekontrolowany sposób doprowadzi do dużych problemów zdrowotnych. Wiele osób szuka zamienników cukru, by móc cieszyć się smakiem słodkich potraw, ale bez szkody dla swojego zdrowia. Zamienniki cukru mają jednak wiele zalet i wad, z którymi warto się zapoznać. 

Zalety zamienników cukru

Niższa kaloryczność 

To najważniejsza zaleta zamienników cukru. Niektóre nawet nie mają żadnych kalorii (jak np. erytrytol). Dzięki temu, że organizmowi dostarcza się mniejszą ilość kalorii można łatwiej schudnąć, bądź utrzymać wagę.

Zdrowie dla zębów 

Cukier jest szczególnie szkodliwy dla zdrowia zębów. Nawet dzieci wiedzą, że powoduje on próchnicę i psucie zębów. Zamienniki cukru są znacznie mniej szkodliwe. Niektóre z nich są wykorzystywane w produkcji past i żeli do zębów (jak np. ksylitol).

Wady zamienników cukru

Chociaż zamienniki cukru mają wiele zalet, mają i również wady.  

Niektóre mogą być szkodliwe dla zdrowia

Nie wszystkie zamienniki cukru są bezpieczne dla zdrowia. Niektóre z nich, takie jak sacharoza i aspartam, mogą być szkodliwe i powodować problemy zdrowotne. Dlatego ważne jest, aby dokładnie poznać składniki zamiennika cukru, zanim się go wrzuci do koszyka. 

Nie wszystkie są odpowiednie dla wegetarian

Niektóre zamienniki cukru opierają się na produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko, jajka lub miód. Oznacza to, że nie są one odpowiednie dla wegetarian lub wegan.  

Mogą zaburzyć metabolizm 

Niektóre zamienniki cukru mogą zaburzać metabolizm i mogą wpływać na poziom glukozy we krwi. Oznacza to, że nie są one odpowiednie dla osób z cukrzycą lub innymi problemami z metabolizmem.

Podsumowanie

Używanie zamienników cukru jest coraz bardziej popularne. Choć mają one wiele zalet, ważne jest, aby wziąć pod uwagę również ich wady. Ważne jest również to, aby dokładnie sprawdzić skład zamiennika cukru, by upewnić się, że jest on odpowiedni i nie wywoła większej szkody niż tradycyjny cukier.  

Udostępnij

O autorze