Zdrowie, Medycyna

Kwasy omega-3 i ich znaczenie dla organizmu

Kwasy omega-3 i ich znaczenie dla organizmu

Nieuchronnie zbliża się jesień, a wraz z nią wzrost zachorowań, przeziębień i infekcji. Warto zadbać o swoją odporność już dziś. Układ odpornościowy dorosłego człowieka powinien pracować prawidłowo. Niestety stres, zła dieta, zbyt krótki sen oraz istniejące choroby powodują, że nawet dorośli są podatni na infekcje. Warto wprowadzić do swojej diety probiotyki, kiszonki oraz kwasy omega-3. Jakie jeszcze znaczenie dla organizmu, oprócz poprawy odporności, mają kwasy omega-3?

Co to są kwasy omega 3?

Kwasy omega-3 to nic innego jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Wielonienasycone kwasy mają w swojej budowie przynajmniej 2 wiązania podwójne. Jeśli ostatnie wiązanie znajduje się przy trzecim atomie węgla (trzecim od końca łańcucha) wówczas są to kwasy omega-3. 

Wśród nich wymienić można główne trzy:

ALA (kwas alfa-linolenowy),

EPA (kwas eikozapentaenowy),

DHA (kwas dokozaheksaenowy).

Znaczenie kwasów omega-3 dla organizmu

Kwasy omega-3 mają duże znaczenie dla organizmu:

– chronią układ sercowo naczyniowy. 

– wspomagają walkę z otyłością

– hamują rozwój cukrzycy typu II

– zwiększają wrażliwość insulinową

– wspomagają odporność organizmu na bakterie i wirusy

– pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie 

– wspomagają regenerację organizmu po chorobie

– łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów

– wzmacniają mechanizmy obronne organizmu 

– wspomagają rozwój prenatalny

– stanowią profilaktykę w migrenowych bólach głowy

– wykazują działanie przeciwnowotworowe. 

– hamują procesy zapalne oraz reakcje alergiczne

– działają przeciwdepresyjnie

– zmniejszają ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych

– zmniejszają ryzyko rozwoju demencji  

Źródła kwasów omega 3 

Źródłem kwasów omega-3 są np. 

  • owoce morza, glony
  • migdały, orzechy włoskie, 
  • ryby morskie (np. makrela, śledź, łosoś, tuńczyk)
  • ryby słodkowodne (np. pstrąg)
  • oleje rzepakowy, lniany, sojowy
  • nasiona lnu

Kwasy omega 3 powinny być dostarczane do organizmu z pożywieniem, gdyż nie są wytwarzane w organizmie. Największe korzyści przynosi spożywanie ryb mrożonych i świeżych, najlepiej przygotowywanych na parze, bez smażenia w głębokim tłuszczu. Rekomendowane jest spożywanie 2 porcji ryb morskich w tygodniu. Dobrze jeśli jedna porcja będzie zawierała tłustą rybę. Warto wybierać ryby pochodzące z pewnych, sprawdzonych źródeł, ponieważ istnieje ryzyko spożycia ryb, które są zanieczyszczone metalami ciężkimi. Warto wspomnieć, że kwasy omega są wrażliwe na działanie światła, tlenu i wysokiej temperatury dlatego też np. oleje warto przechowywać w zamkniętych, chłodnych szafkach lub pomieszczeniach. Codzienne spożywanie olejów oraz orzechów pozytywnie wpłynie na organizm. 

Spożywanie produktów bogatych w kwasy omega-3 rekomendowane jest również dla dzieci i kobiet w ciąży. Jeśli ktoś nie jest w stanie w pożywieniu dostarczyć kwasów omega-3 warto wówczas rozważyć suplementację w porozumieniu ze swoim lekarzem. 

Zadbaj o profilaktykę i stosuj dietę bogatą w kwasy omega-3. Poprawisz swoją odporność i ogólne samopoczucie. Warto o siebie zadbać, w każdym wieku. 

Udostępnij

O autorze